De Varkenshoederij

In 2016 zijn we van start gegaan met het verwezenlijken van onzedroom, een varkenshoederij . Want Kuusje ( varkens op z'n Limburgs ) horen te leven in natuurlijke vrijheid. Naast het feit dat ze zo een gelukkig leven leiden ontstaat er vlees van zeer hoge kwaliteit. Naast alle crowdfarmers en bezoekers van de online slagerij vindt het Kuusj vlees ook zijn weg naar een aantal gerenomeerde restaurants in de regio. Afgelopen jaren gunde wij al heel wat kuusjkes een leven in vrijheid en plantte ook anderhalve hectare nieuwe natuur aan.

Een nieuwe uitdaging

2019 was een succesvol jaar. Een jaar waarin veel mooie dingen zijn opgebouwd en alles op zijn kuusjepootjes terecht kwam. Er deed zich een nieuwe uitdaging voor die weer leven in de hoederij bracht. We kwamen in contact met een boer uit de buurt. Geïnspireerd door onze visie op varkens hoeden en de problematiek waarmee we kampte kregen we de mogelijkheid om hier iets moois te creëren.

Nu, bijna een jaar later, is deze droom grotendeels gerealiseerd. Een mooie nieuwe stal met overdekte buitenuitloop en mooie strobedden. Dit is het onderkomen voor de zeugen (moedervarkens). De Kuusjkes zullen hier geboren worden en opgroeien totdat ze groot genoeg zijn om mee gehoed te worden. Daarnaast dient deze verblijfplaats als wintervoorziening en huisvesting in tijden dat een ophokplicht van kracht is.  

Maar we zijn er nog niet. Dit jaar willen we de nieuwe locatie grotendeels gaan afronden. De afrastering voor de zeugenweide moet worden opgebouwd wat ervoor zorgt dat onze moeders allround naar buiten toe kunnen. Het voorste deel van de weide zal verhard worden om een droge ondergrond te creëren. De rest van de weide kunnen de zeugen gebruiken om lekker rond te scharrelen. Om dit te kunnen realiseren hebben we jullie hulp hard nodig.

De Verbouwing

Op deze nieuwe locatie staat momenteel een mooie stal die we hebben mogen omtoveren tot waar we nu zijn gekomen.

  • Gerealiseerd: Overdekte en afsluitbare buitenloop. Zo kunnen de Kuusje toch buiten lopen maar zijn ze beschermd tegen weer en wind en wilde zwijnen (ivm varkenspest)
  • IN DE MAAK: Afrastering voor de zeugenweide. De zeugen blijven jaarrond op deze locatie en krijgen de beschikking over deze weide.
  • Gerealiseerd: Strohokken ipv roostervloer
  • Gerealiseerd: 4 ruime kraamhokken waar de Kuusjkes geboren worden

Crowdfarming

Als crowdfarmer koop je een deel van een varken voordat het geboren is. Je kiest voor 1/10, 1/5 of 1/2 deel van een varken. Als bewijs van inschrijving ontvang je een certificaat met het oormerk.

Je wordt uitgenodigd voor de crowdfarmersdag.  Na een jaar verzilver je het geïnvesteerde bedrag in vlees uit de online slagerij. Zo gun je een varken een leven in natuurlijke vrijheid en koop je eerlijk en direct van de hoeder.

Kies je bijvoorbeeld voor het crowdfarmingpakket, dan koop je al voor €12,50 / kg smaakvol vlees uit natuurlijke vrijheid. Het geïnvesteerde bedrag hoef je niet persé in een keer te verzilveren waardoor jouw bestelling altijd in een vriesvak past. Bestel je voor minimaal €50, dan wordt jouw bestelling gratis thuisbezorgd door héél NL.

Tussenstand


Volg ons op Facebook @devarkenshoederij of instagram @varkenshoederijkuusj
en zie hoeveel geld er al is opgehaald.
Samen streven we naar €15.000 om alle projecten van 2020 te kunnen realiseren!

Crowfarmersdag 2021

Helaas konden we dit jaar wegens Covid-19 geen crowdfarmersdag organiseren.
We hopen dat de crowdfarmersdag in 2021 wel door kan gaan. We houden jullie op de hoogte!

Op de crowdfarmersdag loop je een dagje mee met de varkenshoeder en varkenshoedster.
We laten jullie zien hoe onze nieuwe locatie in België eruit ziet en
hoe de varkens in de Mechelse velden zich vestigen.


Doe mee !!!

Kies hier beneden jouw deel van een varken en steun ons om onze doelen te verwezenlijken.

Eerst proeven aan de natuurlijke smaken van Kuusj?

De online slagerij is 24/7 geopend voor het bestellen van het kuusjvlees. ( gratis thuisbezorgd )